woensdag 14 juli 2010

maandag 12 juli 2010

traktatie

Zoon is midden in de zomervakantie jarig dus mocht hij vandaag op school vast trakteren. Ook z'n kinderfeestje vast gevierd afgelopen weekend. Hij mocht zeven kinderen uitnodigen en dat waren allemaal jongens dit jaar. Ons plan was 7-kamp te gaan houden dus trokken wij naar het park op de aller-aller-warmste dag van het jaar met een jerrycan water, flink wat sapjes en andere versnaperingen en, je begrijpt er niets van met die temperaturen, acht wilde uitgelaten jongens die nog prima konden rennen, springen, gooien, met bekertjes water op en neer rennen en een groot waterballonnengevecht houden. De 7-kamp werd wel een 5-kamp en vervolgens alweer de aller-aller-heetste nacht en ik voelde me dan ook flink gevloerd door weinig slaap en aanhoudende hitte. Desondanks een leuke traktatie proberen te bedenken: koffiefilterzakjesbloemen met meeldraden van zoute stokjes in een stukje peperkoek als een soort van compostblokje. Ik had het alleen even moeten oefenen. Vanmorgen zaten man en ik met de voorbereiding te klungelen, waaiers vouwen van koffiefilterzakjes, vastnieten op satéstokjes en op school de boel geprobeerd zovel mogelijk rechtop te presenteren. Maak gerust na maar oefen van te voren even goed op de stevigste constructie. Alle kinderen waren blij met iets zoets en iets zout en vonden het lekker.

vrijdag 9 juli 2010

luchtbedden

Omdat we dachten nooit meer te gaan kamperen, na drie jaar geleden een keer compleet weggeregend te zijn, hebben we onze lekke luchtbedden nooit meer vervangen maar omdat we het kamperen toch maar weer opnieuw gaan beoefenen op zoek gegaan naar nieuwe exemplaren. Tot mijn verbazing vond ik ze voor een wel heel schappelijk prijsje,  weliswaar een beetje kort. maar 1.85 m en man is 2 m, maar ik kon ze niet laten liggen omdat de verpakking vermelde dat ze voor 75% van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Te koop bij niet echt 'groene' winkel Leen Bakker nota bene. Hopelijk blijven deze bedjes heel lang goed en kunnen we er lekker op slapen tijdens onze vakantie.

woensdag 7 juli 2010

receptenboekje

Dit zijn niet zomaar grillige groene vormpjes met gele kloddertjes maar venkel met kaas en anijs uit de oven, één van de lievelingsgerechten van ons alledrie en zoon koos het uit om er een mooi werkje à la Matisse van te maken voor de juf want volgende week is alweer de laatste schoolweek voordat de zomervakantie begint en ze krijgt van alle kinderen een blad met hun lievelingsrecept. Dus man heeft het vanavond klaargemaakt en zoon de venkelknollen goed bestudeerd om ze te kunnen verbeelden.
Nodig: twee à drie middelgrote venkelknollen, flink wat anijszaad, geraspte kaas, het liefst parmezaanse of peccorino en een beetje olijfolie om de ovenschaal mee in te vetten. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de venkel in dunne plakken en stoom in 5 minuten licht gaar. Doe dit in de ingevette ovenschaal en strooi er anijszaad en geraspte kaas over. Ca. 15 minuten in de oven. Dit gerecht is erg lekker met gebakken aardappels met rozemarijn en vegetarische worstjes.

maandag 5 juli 2010

huisdieren


Tja, met dit afval heb ik maar geen wegwerpbeeld gemaakt. Onze ratten hebben hier goed huisgehouden en we snappen nu ook waarom het niet zo lekker rook in ons badkamertje. Ze zijn ondertussen wel vertrokken naar voedselrijker oorden want we hebben ze de laatste twee maanden niet meer horen lopen en krabbelen. De rommel is weer opgeruimd en dichtgemaakt maar helaas is nog niet het gehele plafonnetje gedaan en moet het eerdaags weer open om de rest van vers nestmateriaal te voorzien. Wij gaan eerst zelf maar eens met vakantie over twee weken. Daarna maar weer proberen om onze ratten te helpen beslissen komende winter niet meer terug te komen.

vrijdag 2 juli 2010

ooievaars

Gisteren met zus van Rossum naar Zaltbommel gewandeld. Het was warm maar niet zo heet als vandaag. Er waren opvallend veel ooievaars op deze route te zien met nesten in een electriciteitsmast. En op een hoge achtergebleven schoorsteen zonder fabriek die als een baken stond te pronken in een paardenweitje. Later kwamen we nog een ooievaar tegen die net opsteeg aan de oever van de Waal, maar toen was m'n fototoestel even zoek. In het riet vond ik een babyparasolletje voor een kinderwagen waar eigenlijk niets aan mankeert. Het zag eruit alsof het was weggesmeten of losgeraakt na een woeste struintocht door het dichtbegroeide paadje waar het niet lekker wegwandelt met een kinderwagen. Wij vonden dit wel meevallen maar een kilometer verderop stonden de uiterwaarden helemaal vol met drie soorten distels. Prachtig, maar niet fijn voor blote benen en sandaalvoeten.
In Zaltbommel nog even het Maarten van Rossummuseum en streekmuseum bezocht waar een heel aardige medewerker veel tekst en uitleg gaf over van Rossum, eigenlijk een soort maffiabaas die steden liet betalen om zich niet te laten plunderen en dan zelf lekker de mooiste kasteeltjes en stadshuizen bouwen. Ja ja, we zullen ze nog wel tegenkomen, al die fraaie stulpjes. Mooi hoor Rivierenland.
En het parasolletje is voor de gelukkige baby want het is een chique exemplaartje van zeer zonwerend materiaal. Toch weer iets van onnodig ongebruik / weggooien gered.