Deze plukwandeling met lunch was één van de activiteiten van de publieksdag Stadslandbouw die voor het tweede jaar georganiseerd werd door Eetbaar Nijmegen. Naast deze wandeling waren er ook fietstochten, open tuinen en workshops en een middagprogramma in 'Brebl', een nieuwe cultuur-coöperatie in één van de gebouwen van het voormalig Honigcomplex aan de Waal te Nijmegen.




De bloemetjes werden samen met wat peper en zout een heerlijke bloemenboter en de blaadjes fijngesneden samen geroerd met voorbereide olie, knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas tot een zalige pesto. Daarvan aten we rijkelijk belegde biologische boterhammen. En we proefden de paardenbloem- en lijsterbesgelei die Antoinette had meegenomen. Er was nog een hele berg onverwerkte blaadjes en bloemetje over die we terug hadden kunnen geven aan de natuur maar ook nog erg geschikt leken (en bleken!) voor een pastagerecht dezelfde avond thuis. In de groep plukwandelaars bleken nog meer geïnteresseerden voor het middagprogramma van de dag van de Stadslandbouw en we fietsten gezamenlijk naar de voormalige Honigfabriek waar presentaties waren van allerlei projecten die Nijmegen naar meer laten smaken.

Tijdens de opening pitchden daktuiniers, wijn & liquor makers, denkers en doeners die zich bezig houden met de waarde van voedsel, educatie, zelfvoorzienend leven, buurtbewoners betrekken bij het kweken van biologische groenten, alles weten over hoe je bijen houdt en hoe je reïntegratie bevorderd met groene arbeid in een minuut over wat ze die middag langer zouden vertellen. Daarbij nam ik een biologisch sapje en een stuk heerlijke chocoladetaart als toetje van de pluklunch. Dat verzachtte meteen de mededeling dat de wachtlijsten voor moestuinen in en rond Nijmegen steeds langer worden. Dat is goed nieuws voor de inhaalslag van de trend in de Randstad waar moestuinieren 'hot' is maar slecht nieuws voor mij omdat dat een betaalbare tuin op redelijke afstand van mijn huis niet dichterbij brengt. Ik denk dat ik dan toch maar het dak op ga zodra onze nieuwe schuur er komt. Ik deed vast wat inspiratie bij de stand van BraakliggendeDaken.nl
Vervolgens luisterde ik naar het verhaal van Marcha Buuron, initiatiefneemster van stichting Brem. Bij Brem kunnen mensen met een grote afstand op de arbeidsmarkt reïntegreren. Ze leren er d.m.v. het kweken van groente en fruit in De Kas Lent (weer) functioneren in een groep en aan een arbeidsritme. Het idee van onmisbaar te zijn wordt hier heel letterlijk zichtbaar. Als je niet komt werken gaan je planten dood en is er geen voedsel. Uit onderzoeken is gebleken dat 'groene' arbeid rustbevorderend werkt en dat mensen zich er gezonder door voelen. In enkele gevallen schijnt er zelfs minder medicatie te hoeven worden gebruikt om beter te kunnen functioneren. Brem is dit voorjaar van start gegaan en denkt in een paar jaar zonder subsidies te kunnen draaien.

Volgend jaar staat er weer een publieksdag Stadslandbouw op de agenda. De informatie hierover is te vinden op de website EetbaarNijmegen.nl.
Op n1.nl staat de ingedikte versie van dit verslag.