woensdag 4 juli 2018

agar agar printen 1

Omdat ik ook mijn werkwijze en materialen nog steeds meer wil vergroenen en op zoek was naar printmethodes die ik goed thuis kan beoefenen stuitte ik op 'gelliplate printing' ofwel gelatineprint. Vooral op youtube is daar heel veel over te vinden.
Eén probleem echter, ik eet geen vlees en wil dat ook niet als ingrediënt gebruiken dus gelatine valt af. Ik vond een recept met agar agar, plantaardige 'gelatine' van zeewier, suiker en glycerine en ging aan de slag.
Ik gebruikte voor de eerste agarplaat 420 ml water, ca, 700 ml glycerine, 80 g suiker en 6 zakjes Agar Agar à 7 g.
Verwarm het water, los de suiker op, voeg de glycerine toe (voor de conservering) en klop de zakjes agar agar één voor één erdoorheen. (Tot mijn schrik bleken de helft van de zakjes rode kleurstof te hebben.)
Laat 4 à 5 minuten doorkoken en schenk in een platte vorm.
Strijk de luchtbelletjes van de bovenkant glad met een stuk papier. Als het goed is stolt de plaat snel maar moet wel een dag of drie 'uitzweten'. Ik depte al het 'vocht' een paar maal per dag eraf met keukenpapier. De plaat bleef naar mijn zin toch te plakkerig en ik bedacht me dat dat aan de suiker moest liggen.
Anderhalve week later maakte ik er één zonder suiker (en zonder kleurstof ;-)) en gebruikte een handiger vorm. Die plaat moest net zolang uitzweten maar plakt veel minder. Hij voelt wel iets minder stevig. Misschien is er een ingrediënt wat als suikervervanger kan dienen. Voorlopig doe ik het hiermee. O ja, de maat is 27x36 cm. En mochten ze beschadigen; even opnieuw opkoken in stukjes en opnieuw op laten stijven is geen probleem. Dus ook weer recyclebaar.

Geen opmerkingen: