zondag 10 oktober 2010

10:10

Vanmorgen geluisterd naar vroege vogels op de radio waar het project 10:10 gevierd en toegelicht werd met reportages over allerhande besparingen op brandstoffen, energie en daarmee het milieu. Het idee is: ' wat kan je zelf doen om te besparen zonder af te wachten wat de overheden doen om de CO2-uitstoot te verminderen'. Geweldig, daar wil ik graag aan meedoen, al zal het moeilijk worden veel dagelijkse zaken te vinden die ik nog kan verbeteren. Ik heb de Quickscan mondiale voetafdruk gedaan en krijg als resultaat: "Je voetafdruk is 1.5 hectare. De gemiddelde voetafdruk van een Nederlander is 4,4 hectare. Wereldwijd is 2,1 hectare per wereldburger beschikbaar." Ik krijg als tips dat ik nog vaker verse seizoensproducten van dichtbij en vaker vegetarisch kan eten. Dat slaat dan waarschijnlijk op dat ik voor man en zoon het minst mogelijke gemiddelde aantal gram vlees p.p. per week heb ingevuld en ook wel eens diepvriesgroente en fruit eet. Alle tips voor 'slimmer mobiel' en 'duurzaam op vakantie' neem ik meestal ook al ten harte, ben alleen dol op kleine korte vakanties en stedentripjes met het vliegtuig, veel en veel leuker dan wekenlang kamperen. Okay dat kan dus veel beter.
Verder zou het handig zijn om rijk genoeg te zijn of worden om in een koophuis te kunnen wonen. En dan alles isoleren, dubbel glas, energiezuinige vloerverwarming en hoogrendementketel. Of nog beter, zo'n prachtig ecologisch nieuwbouwkasteeltje waar alles al aan klopt met super comfortabele badkamer waar je je met plezier staat af te drogen na je korte douchebeurt zonder kippenvel. Om dit laatste te bespoedigen heb ik éénmalig een straatje staatsloten aangeschaft zodat ik meermalig kan mee blijven doen met 10:10 om te kijken of zelfs mijn voetafdruk nog wat kleiner kan.

2 opmerkingen:

Unknown zei

hey!! Wat een leuke blog!! Ik vraag me af hoe het autoloze leven jullie bevalt? En wat knap dat je zo'n kleine voetafdruk hebt! Echt geweldig.
Ik ben echt blij dat er nog mensen zijn die bewijzen dat het echt wel kan.... We zijn jullie er alvast erg dankbaar voor!
Veel liefs
Maman Verte

MN zei

Hallo Maman Verte, ik vind jouw blog ook erg interessant. Leven zonder auto is best lastig omdat hier in een uithoek van het land zitten waar het openbaar vervoer niet al te best is en mijn geliefde steden in de Randstad waar mijn meeste vrienden wonen ver reizen.
En het was, hoe idioot, een stuk goedkoper om met z'n drieën met de auto ergens heen te gaan dan nu met de trein. Maar wij hadden dan ook een oude tweedehands auto die we alleen gebruikte als je er niet met de fiets kon komen en als we hem gezamenlijk gebruikten. Ik zou het liefst weer in een grotere stad wonen waar je overal kan komen met tram/metro of bus dan zouden we het ding zeker niet missen.