donderdag 12 januari 2012

taart

Wat geweldig dat EkoPlaza Nijmegen (voorheen de Natuurwinkel) mijn blog en twitterberichten leest.
We kregen voor mans verjaardag een appeltaart.
Heel hartelijk dank!

Ik had zelf natuurlijk ook niet stilgezeten en ik bedacht en maakte gisteravond het recept voor een heerlijk smakende desserttaart. Het recept is nog wel in ontwikkeling want net geproefd geconstateerd dat smaak prima is maar moet er nog wel wat aan de struktuur veranderd worden. Het is namelijk een mandarijn-sinaasappel-yoghurt-pudding/bavarois-taart. Taart omdat ie op een koekbodem ligt.
Zonder gelatine. In plaats daarvan opgesteven door het gebruik van agar-agar en dat is waarschijnlijk ook het probleem. Na zo'n 4 uur is dat prachtig stijf maar laat daarna het vocht weer los. Misschien is een bindmiddel op basis van zetmeel beter als je dit zo lang van te voren maakt.

De bodem maak je met ca. 120 g volkorenkoekjes in kleine stukjes gebroken, ik stampte het nog wat fijner met de stamper van de tjobek (indische vijselkom) Hierdoor roer je 60 g gesmolten margarine en een el basterdsuiker. Verdeel over de bodem van een (ingevette) taartvorm en druk goed aan. Laat in de koelkast hard worden. Pers vervolgens 1/2L sap uit mandarijnen en sinaasappels en houd 2 mandarijnen over voor garnering. Breng het sap aan de kook en rasp er het grootste deel van een schijfje guladjawa (indische palmsuiker, te koop bij de toko) door. Ik heb daar een heel handig handraspje voor. Oorspronkelijk gekocht om Parmezaanse kaas aan tafel over je eten te kunnen raspen maar ook heel handig voor citrusschilrasp en dus ook voor palmsuiker.
Vervolgens voeg je zodra het sap kookt een zakje agar-agar met vanille (ook te koop bij de toko) toe en blijft goed roeren met de garde. Zo'n 5 à 6 minuten. Ondertussen had ik slagroom stijf geklopt. Ongeveer  1,5 dl en in een grote kom 4,5 dl volle yoghurt gemengd met 2 zakjes vanillesuiker, rasp van de schil van 1 sinaasappel en vers gemalen korianderkorrels. Hierdoor roer je eerst het ietwat afgekoelde sapmengsel en vervolgens de slagroom. Laat afkoelen en roer om de 5 minuten door. Zet daarna 10 minuten in de koelkast voor het 'pudding'mengsel over de koekbodem te verdelen. Het heeft dan de juste dikte om nog te schenken maar niet meer nat. Garneer met stukjes mandarijn en het restje geraspte guladjawa.
Eet bij voorkeur na ca. 4 uur op. Waarschijnlijk is dan de koekbodem nog niet doorweekt.

4 opmerkingen:

Roelien zei

Klinkt lekker, smaakt vast ook lekker. Laatste zin is hilarisch...
Oh ja, gefeliciteerd natuurlijk met de man!

Jolanda zei

Gefeliciteerd! Echt een taart om meteen je tanden erin te zetten. Daar hou ik wel van!

Jenny Green Teeth zei

Dat ziet er heerlijk uit. En wat leuk van de EkoPlaza! (goeie klantenbinding ;-)

MamaMixx zei

Hoi,

Wil jij misschien de bon die in de postcodeloterij- agenda zit.
Er zit een bon in van €5.00 korting van Ekoplaza:))
Stuur me een mailtje met je adresgegevens, dan stuur ik hem naar je toe.(als je hem wilt hebben natuurlijk)