woensdag 25 september 2013

spaghetti met pruimen en paddestoelen

Tijdens ons fietstochtje annex wildplukuitje afgelopen zondag scoorden we naast zelfgeplukte appels en peren ook een grote zak pruimen voor 1€ uit de moestuin van de Hof van Wezel en daar maakte ik eerst appel-pruimen-crumble van en vervolgens omdat dat ruim een week geleden ook al zo heerlijk was Spaghetti met pruimen-paddestoelen-saus. Via Twitter kreeg ik een verzoek om het recept. Hierbij beide varianten want ik kan niet kiezen welke het lekkerste was.

Voor beide recepten gebruik je 300 a 400g spaghetti al naar gelang hoe groot de eters zijn.
En ik denk dat deze 'sauzen' ook goed smaken bij rijst.

1. Een pond pruimen gevierendeeld, 1 gesnipperde sjalot, 1 grote geplette teen knoflook, 300g oesterzwammen, een handje gepelde walnoten in stukjes en een scheutje rode wijn en enkele blaadjes verse salie.
Fruit de knoflook en sjalot in een scheutje (olijf)olie en voeg de pruimen toe. Laat een paar minuten flink pruttelen en voeg de salie en walnoten toe. Dan de oesterzwammen en blus af met rode wijn. Direct opdienen. Wie niet zonder kan strooit er nog wat (parmezaanse) kaas over.


2. Een pond pruimen in vieren, 1 gesnipperde rode ui, 1 geplette teen (gerookte) knoflook, 1 gele paprika in stukjes, 1 (per ongeluk al voorgesneden) appel ontschild en in stukjes, een stukje geplette verse gember, scheutje citroensap, 300g portobello's in plakken, peper, zout, olie, verse salie en citroenthijm en ca 50g zachte geitenkaas.
Marineer de stukjes appel in de knoflook, ui en gember en een scheutje citroensap en fruit deze in een wok of koekenpan. Voeg de paprika toe bak even op hoog vuur en vervolgens de puimen. Als het 'sappig' wordt de kruiden erbij en de paddestoelen. Laat een paar minuten pruttelen en voeg peper en zout toe. Vuur uit, geitenkaas erdoor roeren en direct opdienen.

Ik ben dol op de herfst en vooral op herfstingrediƫnten. Eet smakelijk.

2 opmerkingen:

merula zei

ooo dat klinkt helemaal niet slecht!

Tuinatelier Herman en Vermeulen zei

Ik kan dat gewoon proeven als ik er naar kijk, heerlijke smaken; fruit noten en paddenstoelen