dinsdag 4 februari 2014

saunasoep

Afgelopen weekend kreeg ik van zus mijn verjaardagscadeau van vorig jaar; een dagje sauna. Een fijner cadeau had ik me niet kunnen wensen, lekker relaxen met als extraatje een paar uur zonder pijn in mijn rechterpols. Met een mooie aanbieding werd het sauna Velp gelegen in een statige villa naast het station. Het ruikt er een beetje zoet-chemisch ipv lekker kruidig maar daar let alleen een (groene) kniesoor op. In een niet al te hete Finse sauna werden we getrakteerd op een klankschaalmeditatie en de trillingen zorgen ervoor dat je sneller gaat zweten en je afvalstoffen kwijtraakt. Heerlijk!
Jammer dat je vervolgens een hoeveelheid afvalstoffen binnenkrijgt in het bijhorende restaurant waar je U tegen zegt. Ik ga niet zo heel erg vaak naar een sauna maar heb me al vaker verbaasd over de menukaarten van bijhorende horeca maar deze keer was het wel heel erg bar.
Voor veganisten is er helemaal niets te eten en vegetariërs moeten het doen met één enkel 'vegetarisch' hoofdgerecht; gefrituurde kaasschnitsels met waarschijnlijk wiskeysaus uit een potje! Daarbij frites, gebakken (gefrituurde!) aardappeltjes (enigzins lekker), warme sperziebonen (lekker maar vers?) en salade van zilveruitjes, mais en augurkjes uit blik/pot over een laagje verse ijsbergsla overgoten met een suikerzoete dressing.
En dat snackbarmenu kost maar liefst €15,-.
De rest van de gerechten op de kaart bestonden voornamelijk uit vis en vlees van het kaliber gamba's en ossehaaspuntjes en er stond zelfs een gerecht met kikkerbilletjes op. Normaal gesproken een restaurant om te vermijden/boycotten daar ik de doelgroep niet ben.
Desondanks bedachten we relaxed en voldaan op de terugweg dat onze favoriete sauna de 'Groene Sauna' zou moeten zijn. Wat ons betreft een gat in de markt want wij denken dat onze doelgroep groot genoeg is.

In de 'Groene Sauna' wordt de elektriciteit natuurlijk geleverd door zonne-energie en waterkracht en het water hergebruikt voor de bijhorende moestuin waarin de ingrediënten staan voor de heerlijke, pure en gezonde gerechten die geserveerd worden in de bijhorende dier- en mensvriendelijke eetgelegenheid.
De kaart bestaat uit rawfood en bereidingsmethodes die de gezondheid niet schaden en voor degene die iets warms willen eten bijvoorbeeld deze heerlijke maaltijdsoep:

Soep van zoete en hartige aardappels, prei, koriander en een vleugje kokos

Bak een flinke prei in ringen in een pan met dikke bodem in een scheutje olijfolie. Voeg daar blokjes bij van twee grote zoete en twee grote hartige aardappels en bak een paar minuten door. Vervolgens wat gehakte santen (kokoscremeblok),1 liter kruidenbouillon, peper en wat gedroogde dragon erbij. Laat ca. 15 minuten zacht koken en pureer met de staafmixer. Hak een halve bos verse koriander fijn en roer door de soep. Dien op met een lekker biologisch zaden en pitten-broodje met bijvoorbeeld plakjes avocado of gegrilde aubergine. Laat de knoflook in dit geval achterwege i.v.m. het de te kwijtraken afvalstoffen. Eet je dit thuis gebruik dan gerust een beetje knoflook bij de aubergine ;-)


Geen opmerkingen: