vrijdag 24 september 2010

dilemma

Ik heb er altijd erg veel moeite mee als je in een restaurant of eetcafe geen water uit de kraan mag bestellen. Meestal heb je toch al wijn besteld en daar hoort water bij, vooral als het warm weer is. Water uit een fles(je) is niet gezonder dan Nederlands drinkwater en slecht voor het milieu vanwege de onnodige verpakking en transport. Naar een restaurant die alleen om eigen omzet denkt en daarom geen kraanwater schenkt wil ik meestal niet nog een keer terugkomen.
Afgelopen week kreeg ik een mailtje van een vriendin hierover:

"Horeca klanten willen kraanwater
Meer dan de helft van de Nederlanders wil in een restaurant, naast de koffie of de wijn, kraanwater kunnen drinken i.p.v. verpakt bronwater. Dit blijkt uit onderzoek van WeTapWater.nl. Veel horecabezoekers storen zich eraan als restaurants standaard duur bronwater serveren wanneer er water wordt besteld. Dat veel restaurants geen kraanwater aanbieden, is een teken dat ze niet bezig zijn met duurzaamheid. Anno 2010 is dat een afknapper voor (veel) klanten. WeTapWater, een initiatief om kraanwater te promoten, wil dat iedereen in Nederland kraanwater kan bestellen in de horeca (gratis of tegen betaling). Kraanwater is goedkoper én veel beter voor het milieu dan bronwaters, die soms voor bedragen tot maar liefst 10 euro op de rekening staan en vanuit Frankrijk, België, Italië of zelfs vanuit Fiji worden ingevlogen. Steeds meer klanten zijn zich bewust van de absurditeit van voorverpakt water, en vragen in cafés en restaurants om een glas of een karaf leidingwater i.p.v. bronwater. Helaas is dit lang niet altijd te krijgen. Het mag vaak niet van de eigenaar, die bang is dat hij inkomsten mist. De vergelijking met brood met kruidenboter is snel gemaakt. Het ene restaurant ziet het als service, en weet dat een stukje brood de honger en dorst alleen maar ten goede komt. Het andere restaurant denkt dat klanten hierdoor minder zullen bestellen. Kortom: een vreemde en verwarrende situatie. 


Het voorstel is om kraanwater op de kaart te zetten, al dan niet tegen betaling. Vakorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland en aanverwante moeten overtuigd worden om de wens van velen aan hun leden voor te leggen. Om het initiatief te steunen is de volgende Facebook-groep opgericht:
Gezocht: 10.000 fans die kraanwater in de horeca op de kaart willen zetten. Klik hier."

Eigenlijk wil ik niets met Facebook, alhoewel ik er toch steeds weer 'lid' van ben na ergens op geklikt te hebben maar er zit ook een groep op LinkedIn en en dat volg ik dan weer wel.
Maar goed, net als in de horeca is het natuurlijk ook belachelijk om iedere keer opnieuw een plastic flesje water voor onderweg aan te schaffen. Het is duur en je draagt bij aan de steeds groter wordende plasticberg. Beter 1 keer een flesje kopen en steeds weer bijvullen met kraanwater. En nee, er blijven echt geen schadelijke bacteriën achter als je het flesje (en vooral de hals) goed schoonmaakt, ik heb al meer dan een jaar hetzelfde flesje en ik ben er nog nooit ziek van geworden, dus zolang ik het dopje niet kwijtraak of zoon er geen knutselraket van maakt kan dat flesje nog jaren mee.
En dan nu het dilemma; in dit flesje zit geen 'taille'. Ik was weer bij de ergotherapeut voor mijn pols die langzaam minder pijnlijk wordt en nu moet ik een oefening doen met een halve liter spa-blauwflesje als gewicht. Het flesje wat ik al heb voldoet niet aan het goed kunnen vasthouden voor deze oefening. Dus nu moet ik toch een nieuw flesje gaan kopen. Dat wou ik gisteren doen en merkte dat mijn gezondheid en idealisme met elkaar in strijd zijn en won het idealisme.
Vandaag onderneem ik een nieuwe poging en denk dat ik mijn pols ga laten winnen.


1 opmerking:

Maaike zei

Ik zit op de bank 'pauze' te houden (hoezo pauze, het is heerlijk buiten en ik mag straks weer de weilanden in maar de rug moest rust en de buik gevuld) en blader, bij gebrek aan tijdschriften ;-) wat door je blog.... Een tip die ik van de opvarenden van de Lutgerdina heb geleerd: vraag om kraanwater voor je "medicijnen", dan krijg je het wel en gratis ook nog! Je moet dus wel een beetje kunnen liegen (wat ik slecht kan)