maandag 7 maart 2011

pho, bietenveldsalade en groenteschotel in yufka

Het is hier krokusvakantie en die zie ik inderdaad overal bloeien. Vakantie betekent ook weinig werk- en computertijd dus veel zal er deze week niet van me verschijnen. Wel drie lichte gerechten waar de lente in te vinden is. Ik had veel geluk om bij de natuurwinkel veel afgeprijsde groente te vinden en al dat biologisch lekkers moest natuurlijk wel op tijd op.

1. Vegetarische Pho (Vietnamese maaltijdsoep)
    Bak 250 g tofu in blokjes of plakken. Maak ruim 1l groentebouillon met twee tabletten en doe er 1 tl geraspte gember en een handje verse munt bij. Voeg de tofu toe en een bosje lenteui in ringetjes. Kook een minuut of vijf en draai het vuur uit. Doe 200 g chinese mie erbij en verse gehakte koriander, wat druppels citroensap en (had ik niet in huis helaas) een flinke hand gescheurde spinazieblaadjes. Laat nog 4 √† 5 minuten staan en roer alles goed los. Serveer met taug√© en eet direct. (sorry geen foto)

2. Bietenveldsalade
    Rasp een rauwe rode biet fijn en meng met 1 el mosterd, 1 el balsamico, 1 el olijfolie peper en zout. Voeg ca. 50 g veldsla toe en een halve komkommer in blokjes, nog wat broccolicress en zonnebloempitten erbij en desgewenst knoflookolijven of feta.

3. Groente en tofu in yufka uit de oven
    Bak 250 g blokjes tofu met gehakte knoflook en verse koriander. Voeg blokjes gourgette toe, een lenteui in ringetjes en twee tomaten in partjes. Bekleed ondertussen een ovenschaal met yufka (=filodeeg, turkse supermarkt) en draai het vuur uit. Meng door het groentemengsel een ei en wat geraspte of restjes kaas in kleine blokjes en bak 20 minuten in de oven op 200°C.

Geen opmerkingen: