vrijdag 11 maart 2011

verpakkingen en afval

Ik had gisteravond net het 'composteerbare' zakje van de biologische wortels in de groenbak gegooid toen ik een mailtje kreeg met een link naar dit artikel over afvalscheiden. Interessant voor een twitterberichtje, computer uit, tv aan en ik val middenin een uitzending van Keuringsdienst van Waarde over biologisch afbreekbare verpakkingen. Vanmorgen nog eens even goed bekeken op uitzendinggemist. Tja en dan leer je dat biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt worden van genetisch gemanipuleerde maïs en dat die harde tomatenbakjes toch maar beter in je gewone of plastic afvalzak terecht kunnen komen. En wat was er ook alweer mis met de 'natuurlijke' verpakking van ons voedsel?

Afvalbeperking nog beter maar o zo moeilijk want bijna alles is 1, 2 of zelfs 3x verpakt, zelfs de ecowasbollen, douchetimer en de nietmachine-zonder-nietjes besteld bij BespaarBazaar zitten in allemaal extra plastic zakjes naast de gerecyclede kartonverpakkingen. Er staat wel overal een driehoekje van pijltjes op wat iets van recycling of geschikt voor recycling suggereert maar ik gooi voorlopig alles wat op plastic lijkt in de plasticzak. Behalve de citrus- en uiennetjes, die bewaar ik omdat ik denk dat daar nog iets moois van gaat komen één dezer weken.

3 opmerkingen:

NZ zei

Dat wist ik dus ook niet.
Heel fijn dat je hier de aandacht op vestigt.
Trouwens ik ben wel benieuwd naar je ideeën mbt die netjes.
Ik denk ook vaak dat daar nog iets van te maken moet zijn maar heb nog niets bedacht wat ik op dit moment nodig heb.
Gr,
NZ

Cinnamon zei

Ik erger me ook rot aan alles dat 5 keer dubbel verpakt is! Ik probeer steeds milieu-vriendelijk/economisch te winkelen maar dit blijkt bijna onmogelijk! Wij kopen gerecycleerde luiers bij de bio-winkel en die verpakking gooien we in onze groen-afval-zak. Volgens de verpakking mag dit maar nu twijfel ik al...
Veel succes met de citrus-netjes!

Hans van Dijk zei

Over bioplastic kun je dit eens nalezen: http://blog.milieucentraal.nl/post/Bioplastic-gewoon-bij-de-inzameling.aspx

Bij twijfel over de juiste bak om het afval in te gooien is de Afvalscheidingswijzer een aanrader: www.afvalscheidngswijzer.nl.

Verpakkingen om voedsel kunnen heel nuttig zijn: ze beschermen het voedsel tegen bederf en dat is heel belangrijk voor het milieu.
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Verpakkingen