dinsdag 12 juni 2012

knuffels

Zoon en ik waren van plan zoveel mogelijk van zoon's oude maar nog steeds mooie (en lieve!) knuffels mee te nemen naar China en ze dan daar aan arme kinderen of een weeshuis te geven. Ik had ze al gewassen en hersteld waar nodig, maar kreeg twijfels na het lezen over gewoontes en gezichtsverlies in 'Chinese tekens' van Jan van der Putten. Het boek beschrijft gewoonten, cultuurfenomenen en veranderingen in China.
Ik vroeg raad aan een Nederlander die in China woont en mailde hem of het eigenlijk wel gepast is om kinderen 'gebruikte' knuffels te geven. Helaas, Chinezen lijken niet erg dol op tweedehands spullen. Waarschijnlijk denken ze ook nog dat de knuffel misschien van een kind was wat vaak ziek is geweest en dat brengt ongeluk. Ongeluk gunnen we niemand dus zie ik er maar van af om mijn hergebruikpassie in China te introduceren. Ben me nu aan het beraden om toch iets duurzaams mee te nemen voor het geval we hele arme mensen en kinderen tegenkomen en ze een heel klein beetje blij te kunnen maken. Tips zijn welkom.

6 opmerkingen:

merula zei

o dat wist ik ook niet. Tja daar sta je dan met je goeie gedachten...
Volgens mij zijn ballonnen altijd goed! Kleurpotloden en balpennen. Tandenborstels zijn ook fijn.
Wanneer gaan jullie?

MN zei

Ja, EKO-balonnen! Die ga ik hier dan maar vast kopen want hoe je dat moet uitleggen in het chinees??? ;-)

mathilde zei

wc papier? http://bezoekbeijing.nl/reisinfo/naar-de-wc-in-china

mathilde zei

ik las ergens dat het leuk is (misschien niet noodzakelijk) om echte nederlandse dingetjes mee te nemen, klompjes, ansichtkaarten met molens en tulpen, hollandse koekjes.

Toen wij gingen hadden we een fotoboekje gemaakt met foto's van ons huis, onze familie, kinderfoto's van onszelf om te laten zien in de trein; heel fijn als je gesprekspartners alleen chinees spreken,

ik zou nu zakjes bloemzaad of groentezaad meenemen, of bollen natuurlijk

Maaike zei

Een beetje late reactie, maar ik zit serieus al bijna twee weken mijn hersens te pijnigen over dit blogstukje. Jullie gaan deze zomer toch? Wat ik zou doen: een weeshuis zoeken, daar een soort reportage over maken, praten met de opvoeders etc. en dan er met de klas van zoon volgend schooljaar een project van maken waarbij je met de hele klas geld inzameld voor dat weeshuis.
Ik denk dat er ook in China wel weeshuizen voor al dan niet gehandicapte kinderen zijn die door Nederlanders begeleid/gevolgd worden waarbij je kan aanhaken. Of anders via earth aid, mimosa oid?

MN zei

Wat een nobel plan Maaike! Ik had ook al allerlei varianten bedacht maar helaas is het niet mogelijk om als individueel reiziger zoiets te doen. Als groep via een organisatie zou dit misschien kunnen. Maar wellicht komt er een soortgelijk project in de klas? Er zitten ook twee meisjes van chinese afkomst in zoon's klas en één gaat ook dit jaar naar China. Naar het weeshuis waar ze vandaan komt. En ik bezin mij nog op mijn verslaggeving. Het groene deel komt wellicht hier te staan. Maar dan wel erna. In China zijn blogger, twitter en facebook niet te bereiken.