maandag 24 september 2012

geschoten wild

Gisteren bezochten we het Kröller-Müller museum om de tentoonstelling 'Verlangen naar Volmaaktheid' te zien. Het indrukwekkendste werk vond ik Inopportune: Stage Two van de Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang. Negen levensgrote tijgers zweven doorboord met pijlen in de ruimte. "Ze zijn niet echt", vertelde de suppooste "maar gemaakt van papier-maché daarna haartje voor haartje beplakt met geverfde veertjes en schapenhaar". (Wauw, ooit een zo betrokken suppooste meegemaakt?) Het is een theatrale installatie en letterlijk gruwelijk mooi. De inspiratie kwam uit een oud Chinees verhaal uit de twaalfde eeuw waarin een man een tijger met blote handen doodde. De doorboorde tijgers in deze installatie staan symbool voor terrorisme, oorlogsgeweld en de uitroeiing van hun soort.

Terug door De Hoge Veluwe zagen we 'levend wild'. Bronstige herten die burlden dat het een lieve lust was.  En daar komen vele 'jagers' op af. Plaatjesjagers welteverstaan. Met z'n velen met peperdure camera's en lenzen zitten ze in de achterbakken van hun peperdure auto's of staan ze al kettingrokend achter hun statief te wachten op het juiste moment.
Tja, iedereen z'n eigen natuurbeleving gunnen? (Heb ik die tolerantie in me?)


Nou ja, die herten zijn natuurlijk wel geweldig. Hieronder zoals je ze ziet zonder telelens.
Over 'verlangen naar volmaaktheid' gesproken.....

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Scoren op de Big Dutch 5. En toch ook steeds meer vrouwen staan achter de telelens, dat valt mij tegen van mijn soort. Jouw plaatje vind ik (wel? ook?) prachtig, maar ja, die zal niet zo snel in Grasduinen gepubliceerd worden...
Gelukkig heb je je eigen blog.

merula zei

o wow van dat werk met die tijgers krijg ik ook wel een beetje kippenvel hoor... ik vind het wel heel indrukwekkend. En al die herten dat is natuurlijk ook helemaal gaaf!

MN zei

ps: Ik vond nog deze gedragscode voor de natuurfotografie: http://www.natuurmonumenten.nl/sites/default/files/Gedragscode%20natuurfotografie.pdf
Op zich werden alle regels dus best nageleefd door de hordes fotografen. :-(

MN zei

ps2: O nee, die gedragscodes werden toch flink geschonden: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289592#00:13:54 (waarschuwing: niet zo mijn ding: pownews, jezusitem inclusief)

Anoniem zei

waarom staan ze daar met auto's, als ware het strijdwagens. Ze lijken wel bang. Ze kijken met grote telelenzen naar iets -op een zogenaamde afstand alsof het in het wild levende dieren zijn. Het hek is slechts om te voorkomen dat die mensen die dieren niet lastig vallen.