zondag 6 januari 2013

blue jeans

De eerste week van het nieuwe jaar zag ik de expositie blue jeans in het Centraal Museum Utrecht. (Nog te zien t/m 10 maart 2013!) Interessant en inspirerend, deze tentoonstelling rondom het verleden, heden en een beetje toekomst van het meest gedragen kledingstuk van in ieder geval de Nederlander. En verassend, zelfs de 'zwarte kant' van de jeansindustrie wordt belicht en dat zie je niet vaak bij designtentoonstellingen. Met die superpopulaire dracht wordt natuurlijk ook heel veel milieu geschaad en mensenrechten om het voor ons allemaal zo betaalbaar te maken. Jammer alleen dat duurzaamheid en innovatie in één zaal getoond werden. Niet alle innovatie leek me duurzaam al zag het er vernieuwend en indrukwekkend uit.
Aan het eind kan de bezoeker zelf aan de slag met oude spijkerbroeken in de recyclewerkplaats en daar werd flink gebruik van gemaakt. Ik voelde het kriebelen om ook zelf aan de slag te gaan maar was er een beetje laat om op een plekje te wachten dus heb ik er wat foto's van gemaakt.
Van die kriebels gaat binnenkort zeker gebruik gemaakt worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant. Na een artikel in het NRC, jaren geleden, schrok ik ook de produktie omstandigheden. De broeken bleken en gaten maken met een schuurmachine, waarbij de arbeiders dagen in het stof staan. Ik heb me toen voorgenomen geen nieuwe jeans meer te kopen, en voor mezelf kan ik dat prima volhouden (de huidige lage modellen mode is niets voor mij, geef mij maar de ouderwetse van de kringloop), maar mijn Meiden heb ik niet overtuigd. Ik zal ze nog eens meenemen naar Utrecht, misschien dat dat helpt! En voor meer recycle-ideeën: dit zijn leuke dingen :)

merula zei

leuke expo lijkt me dat over zo'n onmisbaar item!