donderdag 10 januari 2013

circulaire economie

De wasmachine begon te draaien, en nee hè, bleef draaien. Het programmaknopje, niet de trommel, draaide rondje na rondje na rondje. Als je dan niet zo'n handige man in huis hebt en zelf nooit elektrotechniek hebt beoefend zit je met een probleem. Een kapotte machine en een natte vieze was. Twee problemen dus. Mijn hersenenen begonnen meteen mee te draaien. Dit probleem hadden we al eens eerder gehad en ipv een monteur langs laten komen heeft man de machine destijds uit elkaar gehaald. Er bleek een 'stekkertje' los te zitten bij de printplaat en het probleem was in een uurtje verholpen. Deze keer zat er nergens een draadje los. Man haalde alle draadjes los, borstelde ze en zette ze weer vast. Twee uur werk dit keer. Iets met corrosie ofzo. Maar het draait weer. De trommel en de programma's. Pffff. Ik moet er niet aan denken dat net nu, in tijden van crisis, de wasmachine het begeeft. Mijn mobiele telefoon vertoont ook al kuren. De display is zonder verlichting en dat is soms moeilijk bellen, vooral in het donker.
Tijd om me weer eens goed te verdiepen in duurzame elektronikamerken. Dat kan o.a. bij Rankabrand en GoodGuide. Voor een duurzame en eerlijke wasmachine moet ik nog verder zoeken. Wel vond ik een mooi vertaald filmpje op youtube over circulaire economie om de vooruitgang te heroverwegen. Bij deze gedeeld:

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ga voor een wasmachine die eenvoudig ook zelf te maken is en onderdelen atijd te koop zijn en het is merk wat ook lang meegaat.

Afkloppen mijn machine is 16 jaar en was uitstekend.

Miele

sjouke zei

Bedankt voor het doorgeven van die 2 sites, die kende ik nog niet!

Rianne van der Waals zei

Had je filmpje vanmiddag al bekeken maar kreeg een error als ik wilde reageren. Mooi filmpje, stof tot nadenken!!! En top dat je man de machine weer gemaakt heeft!

Ik was vandaag een keer langs Ewijk gegaan, daar zit wel een leuke kringloopwinkel, ook niet zo absurd duur als Het Goed. Daar kwam overigens wel het dienblad vandaan. Niet naast de deur maar had er gewoon even zin.