vrijdag 17 mei 2013

stadsbijen

Vanmorgen was de aftrap van een bijzonder project; bijen op het dak van stadhuis Nijmegen.
Omdat het slecht gaat met de bijen en er in steden veel meer bloeit en veel minder schadelijke pesticiden gebruikt worden dan in de buitengebieden (huh, ja echt, monocultuur en bestrijdingsmiddelen maken meer kapot dan u/je lief is!) bedachten @IKerkvliet, de Gelders Natuur en Milieufederatie en Iriszorg in samenwerking het project Stadsbijen.
Bijen houden op stadsdaken is niet nieuw maar wel dat ze geïmkerd worden door een zorginstelling waar werkbegeleiders en cliënten als imkers opgeleid worden. De gemeente Nijmegen verleende het dak aan het project en is daarin volgens de groene wethouder de koploper van Nederland met wel 4 bijenkasten. In Den Haag schijnt er maar 1 te staan bij het Binnenhof en politiek is nou eenmaal een wedstrijd, dus ik zou zeggen open de competitie; 'Welke gemeente zorgt er voor de meeste en gezondste bijenvolken?'.
De hoofdprijs is een beter milieu en minder kans op uitsterven van alles. En de eer. Die is ook heel leuk. Vanmorgen ging die eer naar de organisatoren van dit geweldige initiatief.
De volgende kast(en) gaan waarschijnlijk geplaatst en beheerd worden bij het kantoor van Das&Boom. Daar is het niet stads maar heerlijk groen en rustig. En de hulpimker vertelde dat je heel rustig wordt van werken met bijen. Zo rustig dat hij er soms minder medicijnen bij hoeft te gebruiken dan normaal.


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Politiek draait iets meer om haantjes dan om bijenkoninginnen, maar dit is wel een leuk gevolg. Wat is op de vijfde foto te zien, de grote plaat? Is dat nectar/stuifmeel?

Anoniem zei

Leuk stukje Marieke!

MN zei

Op foto 5 zie je de plaat die onderin een bijenkast zit. Als ik het goed begrepen heb zie je hier stuifmeel en kleine kriebelbeestjes waaronder ook de pharaoparasiet. Daar kunnen bijen heel ziek van worden en zelfs sterven maar alleen als er daar teveel van zijn. Hier leek de concentratie gezond. Er zaten er maar twee van.

Kelly - Ma vie en vert zei

Een initiatief naar mijn hart!

merula zei

het is inderdaad bijendag!

Teunie zei

Foto 5 is de Varroalade, waarop je Varroamijten kunt waarnemen. Idd zie je er ook andere dingen op, zoals stuifmeel, gekristalliseerde suiker, wasmotlarven etc. etc. Door het bestuderen van de lade kun je je een beeld vormen van de gezondheid van het volk.

Anoniem zei

in politiek Den haag word er wel vaker een ballonnetje opgelaten en daar blijft het dan meestal wel BIJ om maar even in het onderwerp te blijven, gelukkig dat er nog wel anderen zijn die proberen om het iets groter aan te pakken en nu maar hopen dat het niet hier BIJ blijft.