zondag 26 mei 2013

prikkelende pesto

Omdat het nog steeds koud is bloeien de brandnetels later dan normaal en zijn de toppen nog in uitstekende conditie als delicatesse ingrediënt voor degene onder ons die (af en toe) wildplukkend door het leven gaan. Ik plukte gisteren een flinke tas vol. En een tasje paardebloem blaadjes, het favoriete slaatje voor cavia Panda, ook geschikt voor de mens trouwens al heb ik zelf liever rucola/raket.
Brandnetels zijn gezond en rijk van smaak en naast dat ze in kaas gebruikt worden doen ze het goed in soep (Ik gebruikte vorige week een paar lepels geconcentreerde Turkse tomatenpuree ipv rode biet) en hartig gebak. Vandaag had ik het woord brandnetelpesto in m'n hoofd en heb die vanmorgen vast gemaakt voor de pasta met brandnetelpesto en tomaatjes die ik vanavond wil maken. Met waarschijnlijk nog wat krokante stukjes tofu erbij. Het meeste werk is het wassen van de brandnetels. Doe dit met keukenhandschoenen aan om niet de rest van de dag rode jeukende handen te hebben.
Was en droog (slacentrifuge) een flinke hoeveelheid brandneteltoppen (ca. 1e 6 à 8 blaadjes) en snijdt drie tenen knoflook in schijfjes. Bak dit in een grote koekenpan of wok in een klein scheutje olie totdat de netels geslonken zijn. Hak fijn op een plank en laat ondertussen een handje walnoten (of walnoten gemengd met zonnebloempitten = goedkoper en net zo lekker) in de nog warme pan een beetje roosteren. Doe ca. 6 el olie (ik maakte een mix van de overgebleven kruidenolie van een potje gedroogde tomaten, extra virgin olijfolie en zonnebloemolie) in een hoge schaal/maatbeker mix de gehakte knoflook en netels erdoor met peper, zout en wat limoen/citroensap en pureer met de staafmixer. Vanavond nog even tomaatjes erbij grillen, mmm, heb nu al trek.

Ps:

4 opmerkingen:

merula zei

ziet er lekker uit inderdaad! Ik had vorig jaar ook al een voornemen om eens een keer brandnetel te proberen maar is tot op heden nog steeds niet gelukt.....
En even iets anders. Nu dat jij mee wees op dat lego onderdeel van dat poppetje, kan ik het niet meer niet zien!

Anoniem zei

Mmm, ziet er lekker uit! Toevallig heb ik dit weekend ook pesto gemaakt van de eerste groenten uit onze tuin - brandnetels inderdaad. Met nog wat pistachenoten en peccorinokaas - heerlijk smeuïg en de 'brand' zorgt voor een licht zure smaak. Ook lekker opde boterham ;)

Tuinatelier Herman en Vermeulen zei

Ik heb het nog steeds niet geprobeerd. Maar nu de slakken bijna alle sla, de pompoenen, courgettes en peultjes hebben opgegeten zit er niets anders op dan straks de brandnetels te eten.

Vlijtig Liesje zei

Het ziet er tot mijn verrassing nog lekker uit ook! Goed zeg. Ik associeer brandnetels vooral met pijn...