zondag 6 november 2016

Figues Tatin

Net als vorig jaar geeft de vijgenboom in de achtertuin me rijpe vijgen in november. Zelfs nog overvloediger. Ik deelde al wat rond, ruilde voor walnoten en appelmoes, maakte een paar potten vijgen-gembercompote en man bakte er een aantal in de grilpan voor in de couscous. Gisteren lagen er nog een stuk of tien te wachten in de vensterbank om een 'omgekeerde' vijgen-walnotentaart te worden.

Maak een vloeibare caramel van een klein klontje boter/plantaardige margarine/kokosolie en ca. 30g suiker in een steelpannetje. Laat even goed doorkoken en verdeel deze over de bodem van een ronde bakvorm. (Ik gebruikte zo'n handige dichte siliconenbakvorm waaruit niet gelekt kan worden.)
Verdeel daarover de vijgen (gewassen en in vieren of door de helft gesneden) met de binenkant in de caramel. Vul de gaatje met versgepelde en even in de koekenpan geroosterde walnoten en besprenkel met wat citroensap.
Maak een beslagje van een groot ei (de biologische eieren van de kinderboerderij hier in de buurt zijn soms enorm) of twee kleine eitjes en ca. 80g (basterd)suiker. Klop deze heel luchtig en schuimig en voeg tijdens het kloppen 50g lekkere olie toe. Ik had hazelnootolie. Zet de mixer weg en zeef 100g zelfrijzend bakmeel over het eier-suikermengsel. Spatel rustig door. Verdeel het beslag over de vijgen en bak 25 minuten in de oven op 180C. Laat afkoelen en draai de taart om op een bord. Bon app├ętit.


Ps: het ei kan wellicht vervangen worden door goed opgeklopt aquafaba (het vocht waar voorgekookte kikkererwten in bewaard worden) om een geheel plantaardige taart te maken.

1 opmerking:

Anne zei

Ik heb 'm geproefd. Super lekker! Een zachte cake-achtige bodem maar stevig genoeg om de vijgenoogst te dragen. Geweldig gooie combi met knapperige walnoten!