vrijdag 11 november 2011

dag van de duurzaamheid

De themamiddag 'klimaat' op de school van zoon zit erop en was een groot en energiek succes. Het is namelijk de Dag van de Duurzaamheid en daar gaf ik gerucht aan in samenwerking met een moeder van de andere groep 5.
Eerst vertelden we wat duurzaamheid is en dat dat tegenwoordig vooral het beschermen van de aarde betekent. Vervolgens lazen we voor uit het boek Mr Finney van prinses Laurentien over een eiland wat overstroomt en waar de dieren die erop wonen moeten vluchten naar andere eilanden. Vervolgens zijn we zelf gaan experimenteren en dat geeft een hele hoop 'energie' met zo'n vijftig acht en negenjarigen. Ze hebben gekeken naar de temperatuur op thermometers zonder en in een dichtgebonden zakje en zagen dat lucht in een zakje warmer wordt. Zo houdt CO2 ook ongeveer de warmte vast op aarde.

Om te laten zien hoe dun het laagje eigenlijk is wat de aarde beschermt sneden we appels doormidden. Alleen dat schilletje is in verhouding de beschermende ozonlaag.
De stukjes appel werden meteen lekker opgegeten want van experimenteren krijg je trek.

Er werd flink gebouwd met tomtec, kleine plankjes met scharnieren en dit keer niet alleen op vorm maar nu vooral dubbelwandig. Die wanden werden geisoleerd met watten waarvoor we een echte sponsor hadden gevonden. Ipv milieuvervuilende watten werd hier geisoleerd met EKOwatten van het Groene Hert, de duurzame 'hema' en informatievoorziening van Nijmegen. Naast muren werden er ook goed geisoleerde vloeren en daken opgeleverd.

De blikjesberg die we hadden verzameld werd in volume meer dan gehalveerd met de blikjespletter, twee plankjes met een scharnier ertussen.
Daar kan je lekker op springen en krijg je het lekker warm van dus de verwarming kan dan ook even uit.

Over warmte gesproken, die voel je goed met de vingerwarmer. Je maakt een kelkje van zilverfolie om je vinger en houdt deze in de zon of bij een lamp.
De vinger met de kelk wordt een stuk warmer door de reflectie op het folie.

Dat was een aandachtig experimentje. Een stuk wilder ging het eraantoe bij het eiland in de waterbak. Een flinke graspol bewoond door playmobilpiraten (geen slechte!) en allerlei diertjes overstroomde door een flinke hoeveelheid smeltend(e) ijs(blokjes). Alle kinderen probeerden de temperatuur zo laag mogelijk te houden door steeds meer ijs toe te voegen. Tevergeefs, het grote smelten was hier begonnen.

Maar .... we bedachten dat er nog van alles te doen valt. In groepjes brainstormden de kinderen allerlei oplossingen en ideeen over hoe ze zelf thuis en op school aan de duurzaamheid kunnen bijdragen. Truien aan, verwarming lager, minder TV kijken en meer buitenspelen. Zonnepanelen en een windmolen op het dak van de school. De wc minder doortrekken, douche uit tijdens het inzepen en verschillende afvalbakken voor papier, plastic, blik en groenafval want dat wordt nog niet helemaal zo gedaan op de school. Maandag dragen deze groepen 5 hun ideeen over aan de directeur. De toekomst ziet er hoopvol uit met deze kanjers!

(klik op de foto's om ze beter te bekijken)

6 opmerkingen:

MamaMixx zei

Leuk om die kinderen zo bezig te zien!
Nu hopen dat ze ze thuis de deuren achter zich dicht doen, en de lichten boven uit als ze naar beneden gaan,hi hi.
Ach ja, ze moeten het geleidelijk aan leren ze zijn op de goede weg zo!!

NZ zei

Wat een mooi initiatief!
Gr,
Julia

Maaike zei

Heel tof!! Ik ben er echt van overtuigd; wat je nu een kind leert, komt later echt wel weer naar buiten. Zongen wij met z'n allen toch vroeger over de twééééde hands-jas kadoekadikadaida (KvK), had de nertsen-sector echt kunnen zien aankomen dat we 30 jaar later dus géén bont willen!
Je hebt 50 zaadjes bij ze geplant, daar zullen over een jaar of 20 vast 50 duurzame vlinders uit vliegen!!
(Idem met autorijden; ik heb me als 10 jarige voorgenomen dat ik nooit een auto wil want dat is vervuilend! Hmmm.... heeft 26 jaar geduurd en ik moest er voor in de middle-of-nowhere komen te wonen maar ben toch van mijn geloof gevallen haha!)

Unknown zei

Dag Marieke,

Leuk gedaan. Misschien gebruik ik nog wat ideeen van je bij mijn bedrijfje voor natuur- en milieueducatie. Ik geef op het moment lessen Sarahs Wereld in Tiel. Beetje vergelijkbaar met wat jij doet. Kijk maar eens op www.natuureducatie.com wat het inhoudt. Succes met alles.

Jolanda zei

Geweldig initiatief want de jeugd heeft de toekomst!

mathilde zei

leuke proefjes!