zondag 6 november 2011

no impact week

Van 6 t/m 13 november wordt het experiment No Impact Week gehouden.
Iedereen die er aan mee wil doen kan proberen (nog) meer stil te staan bij zijn/haar levenswijze en of die goed is voor het milieu.Ik weet nog niet of ik het schema dag voor dag ga opvolgen maar het is nu dag 1 van No Impact Week en de opdracht is: 'koop niets nieuws'. Dat deed ik toch al niet zoveel maar dit keer is het echt een makkie. Ik ben nl van de week bestolen van mijn portemonnee waarin werkelijk al mijn pasjes zaten. Met één van die pasjes is een bankrekening geplunderd en ik baal natuurlijk als een stekker. Je kunt wel zeggen dat dat heel veel 'Impact' op me had.
Ben ook bang dat de dieven weinig milieuvriendelijks met mijn geld doen.
Mijn nieuwe pasjes zijn er pas over een week dus deze week koop ik zeker niets nieuws.
Ik wil dit natuurlijk niet als 'flauw' excuus/argument opvoeren en bekeek gisteren de documentaire No Impact Man waarin een gezin in NewYork een jaar experimenteert met zo min mogelijk milieubelastend te leven. Hierop is het project No Impact Week geinspireerd. Zover als dit gezin gaat willen we niet, geen wc-papier en de was doen in bad met de voeten gaat ons echt te ver, maar nog wat meer op afval gaan letten wordt zeker een item deze week.

De Dag van de Duurzaamheid, 11-11-11 valt ook in deze week en daarvoor ben ik samen met een andere 'groene' moeder een themamiddag voor groep5 aan het organiseren. Eerst gaan we voorlezen uit Mr Finney, een boek van prinses Laurentien over klimaatverandering.
Dit is een landelijke actie waarvoor scholen zich kunnen aanmelden op deze link.
Vervolgens gaan we allerlei experimentjes doen om klimaatverandering te laten zien en ervaren. Erna een kinderbrainstorm om oplossingen te bedenken voor meer duurzaamheid op school.
Ik ben dus al een poosje aan het zoeken en bedenken met wat voor een proefjes je snel resultaat ziet want de doelgroep is ca. 8 jaar oud.
We gaan een ijs(blokjes)berg laten smelten en daarmee een eiland laten zinken in een waterbak. De broeikastemperatuur wordt gemeten in een dichtgeknoopt zakje lucht met een thermometer erin en vervolgens weer na een kwartiertje in de zon of op de verwarming. Appels worden doorgesneden om de lagen van de aarde te verduidelijken en we gaan dubbele muurtjes bouwen met isolatiemateriaal ertussen. Man heeft me zojuist bijgestaan om vast een 'blikjespletter' te maken van twee plankjes en een schanier. Hierdoor worden blikjes zo plat dat ze veel minder volume innemen en de vrachtwagen die ze op komt halen uit de blikjesbak veel minder vaak hoeft te rijden. We hebben nog wat meer ideetjes maar reacties met nog meer leuke proeven en experimentjes zijn welkom.

7 opmerkingen:

Eef Flo zei

O jee, wat ellendig van je portemonnee...
Veel succes met de kinderen op 11/11/11... schitterende ideetjes.
groetjes,
Eef

tijdtussendoor zei

Schitterend initiatief!
Is het enkel in Nederland?

Roelien zei

Wat een geweldig goed idee en ook jouw invulling met de schoolgroep. Ik ga eens kijken wat ik kan doen deze week! Balen van je portemonnee en je rekening zeg, hopelijk krijg je iets vergoed?

Maaike zei

Jemig wat balen van je portemonnee! Over je ideetjeslijst: superleuk! Ik heb niet direct een geweldig idee voor de 11e en ik ben denk ik ook al veel te laat maar laatst vond ik een tekening van toen ik 8 was. En wat daar heel duidelijk uit bleek was dat ik toen enorm onder de indruk was van een poster die ik had gezien met allerlei voorwerpen en hoe lang het duurt voordat die voorwerpen "door de natuur zijn opgegeten". Weet niet of je nog tijd hebt om zo'n poster te scoren? In ieder geval veel succes en veel plezier vrijdag! Uitgebreid verslag volgt op je blog hoop ik?

MN zei

Jazeker balen van m'n portemonnee, weet nog niet of ik iets terugkrijg, hoop het van harte. Op het moment mis ik vooral de fotootjes van zoon en m'n OVchipkaart.
No Impact Week wordt ook in België gedaan las ik.
De 11-11-11 actie probeer ik komend weekend in een blog te verslaan.

Jolanda zei

Wie moet ik slaan. Ik word altijd zo boos van gasten die niet met hun jatten van andermans spullen kunnen afblijven.

Wat betreft No impact week. Ik doe ook mee. De kinderen zijn al geinspireerd door Yotta (een kinderserie waarbij drie gezinnen zo energie zuinig leven).

Unknown zei

Tuurlijk wel, het zijn vast ecodieven, die zijn weggereden op een elektrische scooter op zonne-energie. Alle gekheid op een stokje: vervelend voor je.