donderdag 6 juni 2013

yogafestival

Mijn eigenlijke idee ooit, alweer ruim drie jaar geleden, was een weblog te maken over een groene levenshouding en vooral hoe dat leuker kan. Ik schrijf en illustreer dus vooral over mijn streven om zo duurzaam mogelijk te leven zonder geitenwollensokken-imago.
(Al kan ik me best hele leuke en interessante toepassingen voor geitenwol bedenken)

'Is Yoga dan niet geitenwollensokkerig? Beetje zweverige types toch? Baghwan, transedingetjes……..'

Anno 2013 hoor je soms echt nog steeds dit soort reacties. Ooit heb ik zelf ook zo over gedacht maar dat was ruim 25 jaar geleden en wat later nam ik zelf yogales met een paar tussenstops vanwege verhuizingen en nu volg ik alweer een aantal jaar wekelijks yogales volgens de dynamische Hathamethode bij een docente die het lukt me de leer lekker nuchter te laten beleven. Beide-benen-op-de-grond-yoga (en soms op één been) dus voor mij en het helpt me werkelijk om wat vaker in het hier en nu te zijn, geen honderden dingen tegelijk te willen doen en denken en jawel, echt, ik wordt er milder van. Het lukt me zowaar de laatste tijd (jaren?) niet meteen rechtsomkeert te maken bij het tegenkomen van zaken waar ik het niet mee eens ben maar om het aan te horen, door te nemen en er de dingen uit te pikken waar ik wel wat aan heb of belangstelling voor heb. (Of begin ik gewoon oud en wijs(wijzer) te worden? ;-))

Het imago van Yoga is natuurlijk allang veranderd en staat in de belangstelling van velen en dat was ook goed te zien en merken tijdens het Yoga Festival Nijmegen waarvan afgelopen weekend de eerste editie plaatsvond. En meteen succesvol want geen zaal waar workshops en lezingen waren was leeg maar overvol en je moest dan ook ruim van te voren aanwezig zijn om een plekje te veroveren. Ik mocht naar een aantal inspirerende workshops in ruil voor een vrijwilligersfunctie als kassajuf en zus trakteerde zichzelf die zaterdag op een op een dagkaart. We begonnen met een lesje Iyengar yoga met de duidelijkste instructies ooit over hoe welke spier te spannen om stap voor stap in de houding, Asana in yogataal, te geraken. Het leek er zelfs op dat mijn rechterpols er wat soepeler van werd dus ik denk dat ik deze zomer een introductiecursus bij Sadhana ga plannen. Helemaal fris en vitaal doken we erna meteen in de hormoonyoga. Een heuse happening in een grote zaal vol vrouwen van jong tot oud en één man, die er geen problemen mee had dat de oefeningen vooral de vrouwelijke hormonen aanspraken, geleid door een kleine charismatische vrouw. Het was een cyclus opeenvolgende bewegingen die je niet zomaar onthoudt maar zus vond de oefeningen van dezelfde dame op youtube.

Tijd voor free organic Yogitea, geschonken in eigen beker om de afvalberg te beperken, en pittige Indiase tomatensoep. Daar kregen we het warm van en dat was nodig want die eerste dag was het weliswaar droog maar ook flink koud. We bekeken alle stands op de markt en ik kocht zowaar iets nieuws. Een yogabroek van biokatoen zonder elastiek in de taille, dus ooit meer buikpijn na de oefeningen. En een paar bamboesokken. (Waarvan de volgende dag nog twee paar want ik wil ze niet meer uit en soms zullen ze toch echt in de was moeten) In die broek meteen de volgende workshop gevolgd. Van een man dit keer. Eén met veel gevoel voor theater en een stuk prestatiegerichter (don't try this at home!). Even wennen maar ook weer heel leuk en leerzaam. Het thema van deze les: Mudra's, Standen van de hand om je meditatie mee te verdiepen. Gymnastiek en gebarentaal. Mooie combinatie. Na de les ontdekte zus en ik dat in iets andere context ze ook kunnen dienen als vervanging van enkele obscene gebaren. ;-) Ik hoop dat het me lukt daar een tekening van te maken voor een later blogje. We hadden weer pauze met thee en hartige taart en een notengehaktbal, de eetkraampjes verzorgden vegetarisch eten. (Lekker maar ik miste nog een geheel plantaardige catering, volgend jaar Mevrouw de Boer erbij?) Nog een extra kopje thee om warm te blijven en op naar een lesje 'maangroeten'. Deze serie kende ik nog niet en kan ik ook nog niet helemaal onthouden maar gelukkig kregen we van de juf een kaartje mee met tekeningetjes van de reeks bewegingen en die vond ik ook weer terug op haar site.

De tweede dag begon ik met een workshop 'yoga en schrijven'. Het was gezellig en inspirerend al had het van mij ietsje meer yoga en ietsje minder schrijven mogen zijn, maar het voelde heel toepasselijk voor deze blog. Na een heerlijke medewerkerslunch was ik de rest van de dag de kassajuf en dat was zeker geen straf buiten in het zonovergoten buurtpark. Met de opgedane kennis en ervaring uit de zelf gevolgde lessen was het een stuk eenvoudiger de gasten te adviseren en aan kaartjes te helpen en hoe later hoe verscheidener het publiek. Steeds meer buurtbewoners zonder yoga-ervaring wilden toch wel graag iets proberen en de mogelijkheden in de try-out tent werden met nieuwsgierigheid benut. In de laatste minuut voordat de kassa sloot werd nog snel het laatste kaartje verkocht. Het festival werd afgesloten met een optreden van Indiase danseressen die een Bollywood- en twee klassieke tempeldansen lieten zien.
Het was een mooi weekend. Best 'groen' ook, maar vooral heel leuk.
Op naar een volgende editie. Ik heb er nu al zin in.

Het Yoga Festival werd neergezet door een team idealistische en bevlogen initiatiefnemers die er zelf veel tijd en geld instaken. Een professioneel opgezet, succesvol, voor herhaling vatbaar festival. Mede mogelijk gemaakt door een enorme groep vrijwilligers. Toegankelijk voor veel verschillende mensen en betaalbaar. Nog wel. Het zou mooi zijn als daar in de toekomst geen hek omheen hoeft, dat je er vrijblijvend kunt komen kijken en het je geen rib uit je lijf gaat kosten om eraan deel te kunnen nemen. Er is duidelijk behoefte aan zo'n festival.
Nijmegen kan trots zijn op zulke expertise in de stad en het zou heel mooi zijn als de gemeente daar ook een bijdrage aan zou willen leveren.

4 opmerkingen:

merula zei

leuk zo'n heel yoga festival. En ik moest wel lachen om 'met beide benen op de grond yoga' opmerking!

Tuinatelier Herman en Vermeulen zei

Lekker hoor!

sillie zei

oh leuk zeg, jammer dat nijmegen zo ver weg is anders was ik ook een kijkje komen nemen :-)

narimda zei

Hé wat leuk. Ik was ook bij hormoonyoga! Wat goed dat je zus dat filmpje op youtube heeft gevonden. Kan ik de oefeningen thuis doen. Wat was het ook al weer, elke dag voor 60 dagen en dan 2 keer per week?