woensdag 12 juni 2013

seitanexperiment

Al lang was ik van plan om seitan te leren maken. Vooral na onze kennismaking met Zhai Cai, de plantaardige Boedhistische keuken in China. En met het helemaal niet moeilijke recept van Ivo op de inspirerende blog van Suzette vond ik eindelijk glutenmeel bij de de Witte Molen, liet het nog enkele weken in de kast liggen en ging aan de slag. Ik gebruikte 250 g glutenpoeder,  1 tl tandorikruiden en 1tl paprikapoeder en ca. 200 ml water om een flinke bonk deeg mee te kneden, sneed het in blokjes omdat ik er saté mee wilde maken en kookte het een uur in een flinke pan kruidenbouillon. Vervolgens liet ik het lang marineren in een marinade van zoute soyasaus, gemalen koriander, een fijn gesnipperd uitje, gehakte knoflook, geraspte palmsuiker, citroensap en een beetje zonnebloemolie. Het zag er prachtig uit en de smaak was erg goed maar of het nou aan de te grote hitte van de barbecue lag of aan ik weet niet wat, de stukjes aan de stokjes verbrandden bijna direct en de binnenkant bleef kauwgum. Gelukkig hadden we ook in olijfolie met citroensap, knoflook, peper, zout en veel verse koriander gemarineerde aubergineplakken, stokjes groente en stokjes vegetarische balletjes met groente, heerlijke dipsaus, veel brood, meloen en frietjes dus de bbq was gered.
Omdat seitan van 250 g glutenmeel een enorme hoeveelheid oplevert en ik maar de helft had gebruikt voor de satéstokjes probeerde ik het de volgende dag in de wok te bakken. Ook dit keer kreeg ik het niet krokant. De smaak was wel weer goed, vooral in combinatie met paksoi maar de seitan bleef een beetje kauwgumachtig. Jammer, hiermee ga ik nog geen vleeseters bekeren. Dat wordt een hoop geëxperimenteer nog de komende tijd. Als iemand me van tips kan voorzien hoe ik seitan knapperig en 'gaar' krijg dan hoor ik het graag.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Snijd de seitan in kleine blokjes ter grootte van een crouton. Laat ze knapperig frituren in de frituurpan.

--
Rosie

Anoniem zei

Kneed de seitan heel, heel kort! Dan wordt het minder snel als kauwgom / schoenzool...
Ik doe meestal de droge ingrediënten in een aparte kom en maak met een beetje water steeds balletjes die ik meteen in de pan met kokend water gooi.
Pas als alles gaar is snij ik ze in de vorm waarin ik ze wil hebben. Daarna bereiden zoals je zelf wil.
Succes!

Amber

Alynda zei

Ik zou het niet marineren, maar de marinade i.p.v. water toevoegen aan de gluten. Zo maak ik meestal seitan. Je gooit alles wat je lekker lijkt in het deeg, kneed kort, kookt of stoomt het op laag vuur een uurtje en dan eventueel nog opbakken.
Misschien heb je wat aan dit recept: http://www.theppk.com/2009/11/homemade-seitan/

(1 cup glutenpoeder = circa 150 gram, 1 cup = 240 milliliter)