maandag 20 juni 2011

uit in Buren

Ondanks het herfstachtige weer gisteren op biologisch boerderijbezoek gegaan vanwege de jaarlijkse open dagen 'Lekker naar de Boer'. Zus en ik keken op de kaart en zagen dat Buren zo ongeveer in het midden van Nijmegen en Utrecht lag dus op naar naar Biologische tuinderij de Goudsbloem waar gelukkig een gigantische 'schuur' was en heel veel lekkers te proef en te koop. We lunchten met cougettesoep, aardappel- en rijstsalade en courgettemuffins met chutneys. De kokkinnen gaan de recepten binnenkort plaatsen op de website van de Goudsbloem onder het kopje kokerij. Zoon had meer zin in een spinazieflap van de consequente BioBakker waar we ook nog de aardbeienkwarktaart van proefden. Heerlijk. (Alleen jammer dat ze ietsje minder consequent waren in afvalbeperking, de verkoopster wou de warme spinazieflappen zo in extra papieren zakjes schuiven terwijl we ze toch echt direct gingen opeten. Macht der gewoonte waarschijnlijk.) Die taart combineerde prima met de koffie uit de mobile espressobar, een aanhanger annex espressomachine, die normaal gesproken mensen in files van verse koffie kan voorzien en geheel is gemaakt uit gerecyclede onderdelen. De maker Nils van Went toonde ook enkele van zijn buitenkachels vervaardigd uit oude delen lantarenpalen en andere hergebruikte onderdelen. De batterij van mijn fototoestel bleek leeg na 1 foto maar op zijn eigen website vind je in de gallery de foto's van de espressobar en kachels.

Volgegeten met al dat lekkers waagden we een rondleiding over de boerderij tussen de buien door en zagen de koeien in de verte en de groente van dichtbij. Zoon kreeg een grote biet met een gezichtje en liet nog op iedere wang een verkeersbord schminken, hoe komt ie erop?
Helaas geen foto ervan, aan de ene kant een éénrichtingsbord de andere 'verboden in te rijden'. Lekker toepasselijk bij onze tweede halte in Buren, het Marechaussee Museum. Daar was ik van mijn leven niet ingegaan als man en zoon niet hadden gezegd graag naar een museum te willen. Ik heb niets met militairen maar dit museum is fantastisch. In een prachtig pand en voormalig weeshuis is werkelijk ieder kostuum en geschiedenisfeit rondom de Koninklijke Marechaussee tentoongesteld met vele tekeningen, gravures en schilderijen van allerlei Napoleonmutsen tot Wilhelminapoppen en andere geïllustreerde bevelhebbers. Mijn honger naar rariteiten en ouderwetse musea werd hier goed gestild en ik sluit niet uit hier nog eens terug te komen.

3 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Wat een prachtige foto van de akker zeg! Een lust voor het oog.

Anoniem zei

Een goed gevulde dag! Wij hebben een aantal jaar geleden voor't gezin een Museumjaarkaart aangeschaft en op de meest onverwachte plekken heb je de mooiste musea, Buren, wie weet of we er deze zomer nog langskomen!

Jolanda zei

wow, wat een heerlijk dag met genoeg indrukken voor diversen zintuigen.