woensdag 29 juni 2011

kookexcursie Klinkklaar

Vanmorgen gekookt met de klas van zoon, groep 4, in de keuken van een echt restaurant. De ouders van een vriendje in de klas zijn daar namelijk de eigenaars van en ieder jaar mogen we een keer komen koken. Niet alleen hier maar ook gewoon in de klas ben ik al vanaf groep 1 'kookmoeder'. Het begon als een geslaagd experimentje. Kinderen die normaal niets lusten proeven graag hun eigen maaksels en de meeste lusten dan meer dan ze denken.
Ook snijden met scherpe mesjes gaat goed, zelfs met kleuters, als je de groepjes maar klein en overzichtelijk houdt. En de persoonlijke kers op de taart voor mij is dat het geheel vegetarisch blijft (zonder dat met veel nadruk te benoemen overigens.)
Vanmorgen ging het gestroomlijnd. Man (mijn rechterhand op het moment) en ik hadden de gerechtjes bedacht en de boodschappen gedaan en de juf kookgroepjes ingedeeld. Met nog twee extra hulpouders en natuurlijk de echte kok konden de kinderen aan de slag met schillen, wassen, snijden, kneden, roeren, pureren, beetje proeven, schenken, vullen, smeren, aan elkaar prikken, decoreren en opdienen. Het werd een geweldig feestmaal helemaal in sfeer aan de echte restauranttafels.
Van restjes nauwelijks iets te bekennen.

Wat we hebben gemaakt:

Kaaskoekjes: kneed 350g meel, 250g margarine, snufje zout, half zakje geraspte kaas en een beetje gedroogde oregano tot een bal. Als het te droog wordt een beetje water erbij druppelen. Vorm daar platte koekjes van met de hand of steekvormpjes. (Ik zag er letters en dierenvormen tussenzitten) Smeer ze evt met een kwastje in met een beetje eigeel. Bak 15 à 20 minuten in de oven op ca. 200 °C.

Komkommer tomaat ufo's: Was en snijd 4 komkommers in plakken van ca. 3cm en was en snijd een flinke bak cherrytomaatjes door de helft. Zet de komkommer op drie prikkertjes (pootjes) en smeer een beetje mayonaise erop voordat je een half tomaatje erbovenop prikt. Maak af met wat stipjes mayonaise rondom. (direct uit een tube gaat het makkelijkst)

Witlofbootjes met druiven, meloen, mozarella: Was 500g druiven en 4 stronken witlof en snijd de blaadjes van de stronk. Leg ze vast mooi rond op twee grote borden. Snijd een halve galiameloen en twee bollen mozzarella in blokjes en halveer de druiven. Mix en vul hiermee de witlofblaadjes en besprenkel met een beetje citroen of limoensap. (En er werd nog wat cranberrydressing bijgevoegd voor het oog)

Appelflapjes: Ontdooi 30 plakjes bladerdeeg en schil 4 flinke appels. Maak kleine stukjes van de appel en meng in een kom met ca. 100g suiker, flinke snuf kaneel en een scheutje limoensap. Verdeel het appelmengsel over de plakjes bladerdeeg en vouw dubbel en dicht. Smeer wat eigeel over de flapjes en bak 20 minuten op 200°C in de oven.

Feestfruitsmoothie: Schil 8 grote bananen en snijd in stukjes, maak blokjes van een halve galiameloen en doe alles in een grote diepe schaal.
Voeg een doosje diepvriesaardbeien toe en pureer met 3 liter sinaasappelsap. (in de keuken is er ook nog wat verse munt toegevoegd zo te zien en proeven) Verdeel het drankje over ca. 30 bekers/glazen en dien op met een feestelijk rietje of parapluutje.

En omdat deze kinderen al heel snel en vaardig kunnen koken was er ook nog tijd om mooie waaiers van servetten vouwen.

1 opmerking:

Jolanda zei

Leuk, lekker en leerzaam!