dinsdag 25 mei 2010

Dik Trom

Er wordt een jongen gezocht tussen de 9 en 14 met overgewicht voor de auditie voor de hoofdrol van de derde(?) verfilming van Dik Trom. Daar gaan ze het waarschijnlijk druk mee krijgen. In de jaren 70 en 80 zat er gemiddeld 1 dikke jongen in een klas, tegenwoordig zijn dat er op vele scholen velen. Soms zie ik ze in zwembaden of buiten hangend in speeltuintjes. Groepjes zwaarlijvige jongens (en meisjes) met af en toe een normaal geproportioneerd persoontje ertussen. Door al die cola, chips, patat, hamburgers en weetiknietwat voor een ander 'stoere' junkfood is het tegenwoordig normaal om te dik te zijn. Dikmakend voedsel is erg goedkoop en lekker makkelijk klaar voor verorbering. Je hoeft er dus bijna niets voor te doen om het binnen te krijgen. En hoe jonger en vaker je het eet hoe lekkerder het lijkt.
Luisterend naar een paar te dikke Turkse jongens die op de schommels van de speeltuin zaten kwam ik erachter dat het ook nog iets met 'zelfstandigheid' te maken heeft. Ze schepten op over het feit dat ze hun eten zelf wel in de magnetron opwarmden wanneer het hun uitkwam en dat niemand hun meer hoefde te vertellen wat, wanneer en hoeveel ze aten. 'Zelf' bedenken hoe het kan is dus gewoon hartstikke cool. Hoe zou deze gezonde mentaliteit aangewend kunnen worden tot het 'willen' eten van gezond voedsel i.p.v. junkfood? Er zijn natuurlijk al vele idee├źn en projecten. Jamie Oliver leidt kansarme jongeren op in topkeukens en probeert schoolmaaltijden gezonder te maken, nu zelfs in Amerika waar ketchup als groente gezien wordt. In onze eigen randstad is het soms al hartstikke hip om gezond, biologisch en diervriendelijk te eten. Hier aan het randje van Nederland lijkt alles nog niet zo ver en heeft het nog steeds een beetje een geitenwollensokkenimago om gezond en diervriendelijk te willen consumeren. Ik wil iets proberen te bedenken hoe het dus echt 'stoer/cool/wanjo' wordt om gezond te eten.
Stel je eens voor dat dat lukt. Weer het overgrote deel van de kinderen met normale bewegelijke gezonde lichamen die de zwembaden bevolken. En echt zoeken naar de geschikte uitzondering die de hoofdrol mag gaan spelen voor de vierde of vijfde verfilming van Dik Trom.

Geen opmerkingen: