En terwijl ik gisteren juist had opgeschreven minder nieuwe boeken te gaan kopen had ik even verdrongen dat ik mezelf op wat nieuwe kookinspiratie had getrakteerd. ;-) Ik had namelijk al maanden een cadeaubon liggen van een bekende online boekenwinkel en na net zoveel maanden getwijfel Plenty en Puur Plantaardig besteld. Vanmorgen stond de postbode al vroeg voor de deur en even later viel ook nog eens de nieuwe glossy 'Vega' in de bus die ik kreeg van Wakker Dier omdat ik toch (!) bij de eerste 2.500 stemmers op de Meest Sexy Vegetariërs hoorde. (En nee hoor, ik heb niet op Marco gestemd, zie sexy veggies.)
Het is dus met recht 'boekenweek' hier.
Ik begon met Puur Plantaardig. Interessant, ik kook en eet al heel lang vegetarisch maar waagde me tot nu toe weinig aan recepten zonder ei, kaas en andere dierenmelkproducten. Ik ga ook niet stoppen met het eten van kaas maar wil wel graag uitproberen hoe dat gaat, koken en eten met enkel plantaardige ingrediënten. En omdat de zoete pompoentaart hier vorige keer veel te snel op was meteen de boodschappen gehaald om die uit dit boek te proberen. Heel anders dan de pompoenkwarktaart maar erg lekker. Deze lijkt meer op een kruidkoek met fruitig accent en op de suiker na istie hartstikke gezond. Hierbij het (ietsje aangepaste) recept:
Ingrediënten:
1 kleine oranjepompoen (ca 600 g, blijft ca 500 g van over na schoonmaken)
250 g gehakte dadels en gedroogde abrikozen
4 el gebroken lijnzaad
200 g donkerbruine basterdsuiker (orginele recept = 250 g)
1 zakje bakpoeder
2 el witte balsamico azijn
1 tl koekkruiden (in het boek staan 6 el, ik gebruikte 2 tl maar vind dat teveel)
250 ml rijstmelk (ik had per ongeluk met vanillesmaak gekocht dus heb de vanillesuiker weggelaten)
50 ml zonnebloemolie
500 g fijn maismeel (orgineel is zelfrijzend bakmeel, ik vind de taart/koek iets te droog, misschien is 400 a 450 g beter als je maismeel gebruikt)
Kook de pompoenstukjes in een laagje water in zo'n 5 minuten zacht en pureer met de stampotstamper.
Roer alle ingrediënten in bovenstaande volgorde door elkaar en doe het beslag in een (siliconen) bakvorm.
Bak 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Vanavond ga ik de broccoli prei gorgonzola quiche uit Plenty proberen, met zuivel dus.
Zou er ook een plantaardige variant bestaan voor blauwschimmelkazen? (Wel eetbaar!)
zaterdag 22 oktober 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
Ken je de blog van Suzette? Zij is veganist en plaatst regelmatig recepten. Haar blogadres is: http://www.watmaakt.suzette.nu/
Ja ja, die gaan we dus de komende week maar eens proberen. Net alle pompoentjes binnen gehaald en het waren er heel veel1
Och jee, naast appeltaart met tranenthee (leuk! Ook jouw jeugdsentiment?) nu dus ook pompoentaart met tranenthee; de helft van de ingredienten is hier in het dorp namelijk niet te verkrijgen. Moet ik dus om hip-vega te leven een stoot uitlaatgassen de wereld in gooien....... Hullup! (Dan blijf ik maar van eigen erf en meestal niet vega eten)
Heerlijk als je allemaal pakjes binnenkrijgt!
Oh kookboeken dat zijn de fijnste in mijn kast :) Ik ga dit recept zeker uitproberen!
Met dit stukje moet ik je toch weer even op Lisette wijzen hoor. Zij is zo'n heerlijke vega! ;o)
(Lisette Kreischer: o.a. ecofabulous koken in alle seizoenen, Lisette in luilekkerland en www. lisettekreischer.com))
@Ladyknit, Ja die blog van Suzette is erg goed, heb er zelfs door voor 'Puur Plantaardig' gekozen.
@GOH, Ja goed geraden, Lisette heeft wel 1 van mijn stemmen gekregen.
Een reactie posten