dinsdag 25 januari 2011

op reis

Afgelopen weekend het Tropenmuseum bezocht waar zoon mee mocht op chinatour in de tentoonstelling De Qi van China. Qi is de energie die je krijgt door o.a. het beoefenen van tai-chi en kalligrafie. Ondertussen zwierven wij door de rest van het museum waar naast de collectie ook twee prachtige tentoonstellingen te zie waren van de Mexicaanse kunstenares Betsabeé Romero en de themakleur ROOD. Daarna leidde zoon ons rond door 'China' en leerde we dat rood voor chinezen de kleur van het geluk is en dat je een bolletje 'qi' kunt opwekken door je handen flink te wrijven en ze daarna te houden of er een bal tussenzit. We voelden het alledrie. Vol met qi. Inspirerend. We dromen nu van een reis naar China en hopen daar de komende jaren voor te kunnen sparen. Voordat zoon er was zijn we ook al eens in Vietnam geweest. Helaas met een groepsreis waar iedere keer restaurants werden uitgezocht waar veel of alleen maar vleesgerechten geserveerd werden, terwijl er overal boeddhistische eetgelegenheden waren.
Toen rees de vraag al waarom er eigenlijk geen reisorganisaties zijn die vegetarische verre reizen organiseren en met vooral duurzame, mens- en diervriendelijke excursies. Ik zit zelf niet in de toeristische branche maar lanceer hier het idee en ga natuurlijk mee als het er is en het ook enigszins betaalbaar blijft.
rijstnoedels op de fiets, Hanoi, Vietnam 10 april 2002

Wat we voorlopig wel kunnen bekostigen dankzij de 'kerstsponsoring' van onze ouders, is een verkenning van de wereld via films op het 40ste Internationaal FilmFestival Rotterdam aankomend weekend. Tien jaar geleden deden man en ik dat voor het eerst samen en ieder jaar begint het weer te kriebelen eind januari. Ik ga me mee laten voeren en inspireren door Japanse modeperformance, hedendaagse Griekse tragedies, Turkse heuvel- en berglandschappen, Indiase geiten, Brits realisme en Russische Western met harmonische klanken. En lekker eten tussendoor natuurlijk. Hopelijk is er weer de heerlijk vegetarische en biologische catering van Westerkaatje in de Doelen. Ik ben ook heel benieuwd naar de vegetarische (ze hebben ze ook in biologisch vlees, leuk voor man) Beatburger, de kantine van ROTTTERDAM waar ook een deel van het festival plaatsvindt.

Geen opmerkingen: