vrijdag 21 januari 2011

buiten

Dat buitenspelen gezond is wisten we waarschijnlijk al. Naar buiten gaan helpt zelfs bij winterdepressies stond gisteren in de Volkskrant. Iedere dag naar buiten, zelfs in de stromende regen schijn genoeg licht en lucht te geven om beter in je vel te zitten.
Buiten BSO Struin, waar zoon regelmatig heengaat na school en in vakanties, had gisteravond een lezing voor de ouders georganiseerd die werd gehouden door een onderzoekster van de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de natuurbetrokkenheid bij kinderen, jongeren en hun ouders via het al dan niet, met of zonder begeleiding, vertoeven in de natuur of het deelnemen aan Natuur en Milieu Educatie. Eén à twee generaties geleden was het een stuk vanzelfsprekender dat kinderen buiten speelden en natuurervaringen opdeden. Daar schijnen vaak Topervaringen bij te zitten die de natuurbetrokkenheid vergroten. Die pieken schijnen vooral ervaren te worden tijdens spelen zonder ouders. Dus het is fijn dat er al een paar buiten BSO's zijn en anders is een natuurclub of scouting ook een goede optie om je kind Topervaringen te laten opdoen. Er schijnt zelfs een wetvoorstel te zijn waarin kinderen voor hun twaalfde jaar verplicht zo'n Topervaring hebben moeten meemaken. Komt het toch weer goed met de natuur en milieubetrokkenheid in Nederland.
Dus, regenten, stop flink veel geld in het starten van zoveel mogelijk natuur- BSO's, kinderdagverblijven, natuurclubs, milieulessen op scholen dan krijgen we vast de gezondste en bewustste generatie ooit, zonder jongeren die oprecht denken dat hier krokodillen in meertjes leven.
foto: David Alan Harvey, NG november 1973

2 opmerkingen:

mathilde zei

Hoi, hier in de stad is het zo moeilijk om je kinderen normaal buiten te laten spelen; het verkeer is zo agressief en gevaarlijk voor kinderen.

Gelukkig komen er steeds meer avontuurlijke speelplaatsen, zoals de Speeldernis Rotterdam), maar ja, dan moet je toch weer halen en brengen en dus zit je er vaak weer bij.

Ik denk dat er -naast speelplekken- ook veilige verkeersroutes voor kinderen ontwikkeld moeten worden, zodat ze veilig ergens zelfstandig naar toe kunnen. Dat ontbreekt hier volledig.

Gelukkig hebben we de volkstuin nog.....
Groet uit de Randstad.
M

MN zei

Geen veilige verkeersroute maar wel heel interessant:
"PRET", een duurzame plek om pret te maken voor en door kinderen. Komt in Rotterdam: http://www.7di.nl/projecten/pret