dinsdag 4 september 2012

dierzijn

Vanmorgen verkondigde de radiowekker dat uit een onderzoek zou blijken dat biologisch eten nauwelijks gezonder zou zijn dan regulier voedsel. Op het binnenkrijgen van pesticiden en hormonen na dan. Maar daar moeten we ons maar niet druk over maken want dat maakt voor onze gezondheid nauwelijks uit. (ahum?) Gisteren was het ook al raak en verkondigde de directeur van de Wageningen Universiteit dat de landbouw en veeteelt nog veel intensiever moet om de groeiende wereldbevolking vooral van een dagelijks stukje 'dier' te kunnen voorzien. Als voorbeeld nam hij de situatie in China waar steeds meer mensen genoeg geld hebben om vlees te eten en dat moeten we dan ook vooral goed stimuleren door van Nederland een koploper te maken op dat gebied. Ofwel moeten we hier het goede voorbeeld gaan geven met nog meer aarde-uitputtende landbouw en nog dieronvriendelijker op-elkaar-prop-methoden hanteren? Welke vlees- en/of antibiologische maffia lobby is hier aan het werk of zijn de nieuwsmedia gewoon weer wat aan het knuppelen in een hoenderhok omdat de meeste journalisten het ook maar onzin vinden om hun broodje plofkip te ruilen voor een vegetarisch of biologisch alternatief? Directeur Aalt Dijkhuizen werd gelukkig teruggefloten door zijn eigen Unversiteit en ik was duidelijk niet de enige die boos en geschokt was over het zelfingenomen pleidooi zoals hier te lezen valt: http://www.nieuwslog.nl/2012/09/04/waar-haalt-dijkhuizen-de-lef-vandaan-om-de-vee-industrie-een-prima-zaak-te-noemen-2/. Ook ging ik in gedachten terug naar China. De landbouw is daar al zo intensief en eentonig dat je soms honderden kilometers alleen maar maisvelden ziet. Allemaal veevoer? Bijna iedereen eet er vlees. Voornamelijk varkens maar ook koeien worden er heel veel gegeten. Je ziet die dieren alleen nergens. Heel verontrustend als je je beseft hoeveel er gegeten worden. Nergens koeien, nergens varkens. Weggestopt in gigantische stallen waarschijnlijk. Je wilt je liever niet voorstellen hoe het daar zal zijn. Want zo zijn wij mensen. We willen wel vlees maar liever niet zien waar dat vandaan komt. En dat voorbeeld moeten wij de Chinezen dan nog eens versterkt geven? Want de consument moet vrij kunnen kiezen?
Ik denk dat China veel beter af is zonder (verkeerd) Nederlands voorbeeld. Alhoewel het heel veel leed en onvrijheid veroorzaakt heeft China namelijk geen democratie. De Chinees hoeft niet in alles zelf te kiezen. In een enkel geval pakt dat heel goed uit. Je ziet er namelijk nog nauwelijks luchtvervuilende brommers want iedereen rijdt er op electrische scooters en fietsen. Voor de olympische spelen moest het smoggehalte omlaag en werden al die electrische voertuigen massaal geintroduceerd en ze zijn gebleven. Zou dat dan ook niet kunnen met de verplichting vijf dagen per week vegetarisch te eten? China heeft één van de beste vegetarische keukens ter wereld, Zhai Cai, waar ik al eerder over schreef. Het zal dan ook voor niemand een straf zijn om zich daartoe te verplichten. Of kunnen we toch een voorbeeld stellen in Nederland? We beginnen gewoon op de basisschool, leren kinderen weer echt eten, waar het vandaan komt en de heerlijkste gerechten te bereiden zonder dieren. Die mogen dan gewoon lekker in de wei en doen waarin ze goed zijn; dierzijn.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb me over dit onderzoek en de uitlatingen ook hogelijk verbaasd.
Maar evengoed weer koren op de molen van diegene die het toch al onzin vinden.
Jammer dat er ook niet verder gekeken wordt.

Siny (overigens een Wageningse )

Immie zei

Ik heb het ook gehoord. En me er over opgewonden. Jij verwoordt het precies zoals ik het ook dacht.

tijdtussendoor zei

Knap stukje waar ik helemaal kan achter staan!