Afgelopen week was er veel te doen om de opening van de grote kledingwinkel Primark op Plein44. Het winkelend publiek mocht in de rij via dranghekken naar binnen en er waren wethouders bij om deze bijdrage aan de Nijmeegse economie en werkgelegenheid te vieren. Het stond er bol van zowel lokale als landelijke pers en en de sociale media lieten zich flink horen. Positief en negatief. De kleding van Primark is namelijk heel erg goedkoop en dat roept heel veel vragen op over werkomstandigheden, mensenrechten, lonen en milieuzaken.
Bijna een jaar geleden stortte een bedrijvencomplex in waarin vele kledingfabrieken gehuisvest waren in Bangladesh. Daar kwam zoveel aandacht van de media voor dat het even leek of er met spoed maatregelen genomen gingen worden om de erbarmelijke en ongezonde werk-omstandigheden te verbeteren. Dat duurt nog even want economische belangen lijken belangrijker en bedrijfsleven en politiek hebben dezelfde belangen.
Het is waarschijnlijk als gemeente niet mogelijk om een bedrijf als Primark waarvoor diezelfde arbeiders tijdens het ongeval aan het werk waren te weigeren om zich te vestigen. Zelfs niet als je als gemeente eigenlijk de officiƫle status van Fairtrade Gemeente wilt verwerven. Of kan dat wel? De wethouders die bij de opening aanwezig waren vonden dat het bedrijf verantwoordelijk is voor waar en onder welke omstandigheden ze hun waar laten maken.
Of de consument neemt verantwoording. Die consument(e) is veelal erg jong. Zelfs basisschoolkinderen maken er een 'excursie' van om 'de kroon' op Plein44 te gaan bezoeken. Oudere tieners en minima zijn ook superblij met 'veul voor weinig'. De groeiende economie van Nijmegen blijft waarschijnlijk dan ook zeer beperkt bij Primark en andere kledingzaken hebben het nakijken.
Er bestaan ook alternatieven. Je kunt je kleding het tweede leven gunnen en het ruilen. Alles wat je niet meer staat, te klein of te groot is geworden of waar je doodeenvoudig op uitgekeken bent kan de 'nieuwe' aanwinst voor een ander zijn. Zo'n kledingruil kun je zelf organiseren of je gaat naar een kledingruilparty of avond. Die worden de laatste jaren overal in het land georganiseerd en lokaal kan je terecht bij koffie en eetgelegenheid Tati in Nijmegen Oost. Naast heerlijke sappen, lunch, taarten en tegenwoordig ook een avondkaart is er ook Vintage te koop en daaruit vloeide het idee om eens per seizoen een kledingruilavond te houden. Je brengt je hele, schone kledingstukken er van te voren naar toe, krijgt daarvoor een stempel per stuk en mag als je het kan vinden weer evenzoveel kledingstukken of accessoires meenemen. Tijdens het passen door neem je een lekker drankje en geef je je mederuilsters advies. Tati eigenaresse Janine Kuiper blijft deze ruilavonden vier keer per jaar organiseren naast allemaal andere leuke activiteiten zoals o.a. concerten en breibijeenkomsten.
Ieder z'n meug maar deze 'lokale economie' is weliswaar niet zo grootschalig maar wel charmant.
En met een beetje geluk ook 'veul voor weinig' maar dan zonder zwarte keerzijde.
donderdag 3 april 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten