maandag 23 augustus 2010

pruimentaart en bramenjam

Gisteren struinden zoon en ik door de Ooypolder waar we pruimen raapten en bramen plukten. We zaten onder de schrammetjes, jeuk van brandnetels en steekvliegbultjes maar wel een rijke oogst. Genoeg pruimen in drie kleuren, rood geel en paars, voor een taart en genoeg bramen voor een flinke pot jam.
Na het werk zijn we gaan zwemmen in de Bizonbaai die we bijna voor ons zelf hadden want er was regen en onweer voorspeld maar dat kwam natuurlijk pas 's avonds nadat we ook nog heerlijk buiten hadden gegeten. Op de terugweg hebben we nog even goed de lepelaars en de kieviten bekeken die in de Oude Waal vertoefden en geteld: 13 lepelaars en 11 kieviten.

De taart is alweer bijna op maar hier het recept:
Driekleurenpruimentaart:
Was en ontpit ruim een pond pruimen en meng met 100g suiker, 50g custardpoeder en een klein kopje melk. Maak deeg van 150g margarine, 100g suiker, 1 ei en 200 à 250g bloem en bekleed hiermee een grote bakvorm. Pruimenmengsel erin, bestrooien met geschaafde amandelen en 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C. Eet lauwwarm of koud.
Echte desserttaart vanwege de friszoetzure smaak.