dinsdag 8 februari 2011

3 x gerecht

Man vindt dat ik een kookboek moet gaan maken. Misschien, in de toekomst. Vooralsnog weer drie recepten, twee keer hoofdgerechten één keer cakejes. Zoon vond trouwens alleen de cakejes lekker, maar die had griep en pijn in z'n keel en dan lust je geen hartigheden.

1. risotto met pastinaak en paddestoelen
fruit een klein gesnipperd uitje met blokjes pastinaak in olijfolie en voeg 300g risottorijst en wat anijszaad toe. Bak even totdat de rijst 'glazig' wordt en voeg in gedeeltes 1liter paddestoelenbouillon toe totdat bijna alle vocht is opgenomen. Dit duurt ca. 15 à 20 minuten. Roer steeds goed.
Bak ondertussen een bosje gesneden bosui, een geplette teen (gerookte) knoflook en een bakje champignons in schijfjes gesneden in olijfolie. Voeg op het laatst wat gehalveerde cherrytomaatjes en klein handje walnoot toe. Direct serveren en eten.

2. blanke quiche
Maak en was roosjes van een flinke bloemkool en stoom 5 minuten voor. Bak blokjes tofu naturel en ontdooi 5 bladen bladerdeeg. Bekleed hiermee een ingevette bakvorm en doe hier de bloemkoolroosjes en tofu in. klop een ei los met een bakje kruidenroomkaas en wat yoghurt en vers gemalen peper en zout. Schenk over de bloemkool en bestrooi met geraspte kaas. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Lekker met groene salade.

3. warme wintercakejes met sinaasappel en dadels
Snijd gedroogde dadels in stukjes en meng met wat rozijnen, laat deze weken in het sap van een sinaasappel en wat verse of gedroogde rozemarijn (geïnspireerd door een recept van Photo-copy) Maak ondertussen beslag van 100g zachte plantenmargarine, 50g basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, snufje zout en als dit is geklopt 1 ei erbij en twee el melk. Vervolgens 150 g bloem en 1tl bakpoeder en het dadelmengsel erdoor roeren en 12 cupcakebakjes vullen. 20 minuten in de oven op 180° Voor bij de thee of koffie of met wat dikke Turkse of Griekse yoghurt als toetje.

1 opmerking:

NZ zei

Wow! Je zou inderdaad een kookboek moeten maken!

Gr,
NZ